Dictionarul de Vise

Dictionar de vise
Pentru interpretarea unui vis, va rugam sa introduceti cuvantul in caseta de mai jos si sa apasati Cãutare.     Visez :


 Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

Terapia cuvantului magic

Romanii - ieri si azi

Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabinet

Consiliere parapsihologica

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Astro-investigatii parapsihologice

Intre Psihologie si Parapsihologie

Tarot cu Livia Dragu

Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme

Sex si Zodii

CONSILIERE SPIRITUALA sau DESTIN versus VOINTA

Cum sa ne aparam de atacurile energetice

Afla ce ai fost intr-o viata anterioara
Utile

Daca visezi cutremur...

DACA VISEZI CUTREMUR...

Pe masura ce existenta noastra zilnica devine tot mai agitata si mai afectata de stres si de experiente traumatizante, simtim nevoia sa recurgem la vise ca la o supapa de siguranta. Este necesar sa restabilim linistea Eu-lui interior, aflat intr-o permanenta stare de conflict cu lumea exterioara. Una dintre temele onirice cel mai des intalnite este legata de prezenta unei forme oarecare de anxietate, cum ar fi cea produsa de cutremur. Visele dominate de aceasta senzatie, desi de o intensitate mai redusa decat cea a cosmarurilor, ne ofera de multe ori oportunitatea de a relua mental acele aspecte ale vietii noastre care ne creeaza dificultati. Multe dintre vise par sa aduca la suprafata lucrurile care ne infricoseaza, dar asta doar din pricina ca au asupra noastra un impact mai mare decat altele. Elementele din vis care ne provoaca starea de tulburare sau agitatie isi au originea in amintirile, gandurile, impresiile razlete sau chiar emotiile pe care ni le reprimam in mod deliberat in timpul starii de veghe. Grijile si problemele subliminale pot iesi si ele la suprafata prin intermediul acestor vise. Desi imaginile par sa reprezinte aspectul cel mai important al unui asemenea vis, in realitate emotia incercata in acele momente este cea care trebuie identificata si analizata. Astfel, vom reusi sa facem fata mai bine anxietatilor vietii cotidiene.
Cum vom interpreta un vis in care „traim” un cutremur ?

Va fi util sa stim ca un cutremur nu are aceeasi semnificatie pentru doua sau mai multe persoane. Intr-un fel se poate interpreta visul celui care a trait in viata fizic reala emotiile unui cutremur adevarat si in cu totul alt fel visul celui care doar a auzit de aceasta calamitate, a vazut pe micul ecran asa ceva, ori a ascultat unele emisiuni despre cutremure. In primul caz, este vorba despre sindromul de stres post-traumatic, al trairii „pe viu” a calamitatii cutremurului, asociat nevoii elementare de siguranta si supravietuire, pe care individul le simte amenintate. In anumite cazuri, visele cu cutremurul se pot declansa la multi ani dupa producerea lui, intrucat creierul nu reuseste sa se debaraseze complet de aceasta experienta traumatizanta. In cel de al doilea caz, emotia resimtita in urma emisiunilor despre cutremure ( alarmiste si lipsite de relevanta practica ), suprimata in realitate, sublimata in subconstient, poate fi cauza viselor cu si despre cutremur.
Pe de alta parte, visul in care are loc un cutremur de pamant ne poate avertiza asupra unei nesigurante launtrice careia trebuie sa-i facem fata inainte sa ne copleseasca in totalitate. Inauntrul nostru se poate sa aiba loc o schimbare care poate conduce la o transformare completa, pe care subconstientul ne-o semnaleaza. Din punct de vedere psihologic, este posibil ca visul sa releve pareri, sentimente sau relatii mai vechi, de care ne despartim si care ne pricinuiesc motive de ingrijorare. Un cutremur, prin prisma efectelor sale devastatoare, simbolizeaza schimbarea sau, posibil, prefacerea spirituala.


O alta explicatie...

La prima vedere, imaginea unui cutremur, a unei catastrofe, ar putea trimite la un posibil vis premonitoriu, legat de o posibila catastrofa telurica, in real : este posibil sa fim influentati de evenimente recente sau-de ce nu-sa fie o influenta mediatica.
Insa daca privim mai adanc, ne putem gandi ( prin prisma freudiana ) ca acel cutremur se poate referi la un cutremur sentimental sau erotic,avand legatura cu viata conjugala,si la o anumita schimbare,care este asteptata.
De asemenea, daca am tine cont de viziunea mai larga a altui psihanalist, Jung, am putea crede ca acel cutremur poate fi o aluzie la transformarea personala : emotiile puternice sunt ilustrate prin simbolismul catastrofei. Solutia problemei ar fi o lamurire interioara pentru a ajunge la implinirea de Sine. Clarificarea interioara presupune o participare totala, constienta, la transformarea la care e supus eul. Daca acea lamurire nu va fi realizata, visatorul va ramane inchis, blocat in interiorul sau.
Tinand cont de toate aceste conotatii si legandu-le de viata personala, speram ca veti gasi adevaratele semnificatii pe care visul vi le sugereaza prin imagini puternice. Numai visatorul detine, pana la urma, cheia viselor sale…


Radu Botez & Carmen Cortez
*In colaborare cu www.forum.oniromantie.ro

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.