Dictionarul de Vise

Dictionar de vise
Pentru interpretarea unui vis, va rugam sa introduceti cuvantul in caseta de mai jos si sa apasati Cãutare.     Visez :


 Radu Botez - parapsiholog

Radu Botez - parapsiholog

Radu Botez - parapsiholog

Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

Terapia cuvantului magic

Romanii - ieri si azi

Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabinet

Consiliere parapsihologica

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Astro-investigatii parapsihologice

Intre Psihologie si Parapsihologie

Tarot cu Livia Dragu

Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme

Sex si Zodii

CONSILIERE SPIRITUALA sau DESTIN versus VOINTA

Cum sa ne aparam de atacurile energetice

Afla ce ai fost intr-o viata anterioara
Utile

Ce inseamna daca visezi sarpe ?

Motto :
Visul vine din dorinta lui Dumnezeu de a oferi Omului un drum catre Cunoastere”.
Edgar Cayce


Ce inseamna daca visezi sarpe ?


Una dintre cele mai numeroase intrebari adresate onirologului este cea din titlu. De la bun inceput trebuie sa spunem ca, pentru a descifra un vis, trebuie sa cunoastem fiecare element al visului, pentru ca interpretarea simbolurilor acestora sa aiba o semnificatie corecta. Sa vedem impreuna care sunt simbolurile si semnificatiile sarpelui.


Sarpele ca simbol

Taratoarea cea mai temuta, sarpele, a servit ca simbol in multe civilizatii, simbolurile fiind mult diferite de la un popor la altul. Din vremuri imemoriale, simbolul sarpelui revine obsesiv si-l gasim sub numeroase forme, fiind admirat si dispretuit, adorat si detestat, fiind prieten sau dusman, dupa cum il priveau oamenii, ca amic sau inamic. Intalnim sarpele pe caduceul grecesc, numit kerykeion, reprezentat sub forma de toiag cu aripi si cu doi serpi incolaciti pe el ; in antichitate era un simbol astrologic, asociat cu Hermes- mesagerul zeilor ; chiar despre Hermes se spune ca initial avea forma de sarpe. Caduceul era simbolul medicinei, fiind numit si „bastonul lui Esculap”, dar acesta era reprezentat cu un singur sarpe incolacit ( astazi, inca, farmaciile au aceasta forma de reprezentare pe toate firmele ).

In antichitatea greco-romana, toiagul magic al lui Hermes reprezenta pacea si comertul. In mistica orientala este cunoscut sarpele Uroboros ; celebrul sarpe care-si inghite coada este un stravechi simbol al continuum-ului universal, al marelui principiu vital si al unirii cerului cu pamantul. Foarte cunoscut este si sarpele Kundalini, simbol al energiei primordiale, reprezentat sub forma unui sarpe incolacit in adormire, sub forma a trei bucle si jumatate ; gasim aceste reprezentari la gnostici, la inteleptii Greciei antice, la romani - Asklepios, zeul medicinei, avea si el un toiag gravat cu doi serpi incolaciti, la egipteni simbolul puterii faraonice era cobra regala, la azteci exista sarpele inaripat, ca zeu suprem in mitologia azteca, simbol al mortii si reinvierii, considerat ca fiind creatorul lumii. Se cunoaste, de asemenea, cultul sarpelui Glykon, originar din provincia romana Macedonia, care era considerat ca simbol al fertilitatii femeilor si barbatilor. Sa nu uitam sarpele biblic, cel care i-a ispitit pe Adam si Eva ; daca inainte de crestinism sarpele era un simbol pozitiv, fiind simbolul fertilitatii, vindecarii, cresterii si continuitatii, dupa ispitirea din Rai, el a devenit un simbol negativ, simbolul raului, bolilor, ispitei si tradarii.
De-a lungul veacurilor sarpele a constituit subiectul unor opere de arta si literatura ; sunt cunoscute si astazi icoanele cu Sfantul Gheorghe si balaurul sub forma de sarpe ; Kipling ni l-a dat pe inteleptul sarpe Kaa ; zeita-rea Meduza era reprezentata cu serpi in loc de par si, sa nu uitam ca Vechiul Testament contine relatarea toiagului lui Moise, prefacut in sarpe. Despre sarpe, ca marca zoomorfa a spatiului romanesc, se pot spune multe. In folclorul romanesc sarpele-casei este o creatura nepericuloasa, ocrotitoare ; exista expresia „striga ca din gura de sarpe” sau „sa te ascunzi in gaura de sarpe” ; iar vechile stindarde dacice purtau pe ele semnul unui cap de lup cu trup de sarpe cu solzi. Sa amintim ca pe teritoriul Dobrogei de azi, exista numeroase legende despre existenta unor serpi uriasi, o specie de pitoni antici ; si tot in acest areal geografic, a fost descoperita unica - pe plan mondial - reprezentare sub forma de statueta a sarpelui Glykon ( exista astfel de reprezentari pe vechi monede romane ). De altfel, chiar in zilele noastre, in 1994, circula o bancnota avand pe ea o reprezentare a acestui sarpe Glykon.


Sarpele ca semnificatie

Am vazut ca sarpele ca simbol, era perceput in acelasi timp, ca fiind pozitiv si negativ, in functie de viziunea constiintei ce anima un popor sau altul. Tocmai pentru ca simbolistica sa este atat de bogata, semnificatiile sale onirice pot fi numeroase, iar interpretarile, cu atat mai multe. De aceste interpretari s-au preocupat multi psihologi ; Freud considera sarpele ca fiind simbol falic, interpretand visul cu sarpe, ca fiind vis cu conotatii sexuale, el afirmand teama de sexualitate, atat la femei, cat si la barbati. Jung, mai aproape de adevar credem, considera visul cu sarpe ca pe un indiciu asupra unui pericol, pe care subconstientul incearca sa ni-l aduca in constient. Nu vom face o insiruire a semnificatiilor sarpelui, pentru asta sunt multe carti de vise ; subliniem doar ca semnificatia poate fi extrem de complexa, atat in sens pozitiv cat si negativ. Vorbind despre sarpe in vis, ca semnificatie pozitiva, amintim ca in popor se spune ca, daca sarpele din vis naparleste, isi leapada pielea, aceasta inseamna ca in realitate te vindeci de o boala, sau te lepezi de naravuri rele, sau scapi de o datorie impovaratoare, ori de o persoana rea din jurul tau. Dar iata alt simbol pozitiv, el reprezinta intelepciunea spirituala si astfel el poate semnifica trezirea la realitate sau, cum se zice in popor, „iti da Dumnezeu gandul cel bun”. Daca omori un sarpe in vis, se spune ca in realitate vei reusi sa-ti invingi dusmanii, sau sa invingi obstacolele. Dar cel mai adesea, sarpele in vis este considerat ca o amenintare, un pericol ; astfel, un sarpe poate fi interpretat ca fiind un dusman sau o tradare ; mai multi serpi in vis, pot insemna in realitate ghinion in dragoste si in afaceri ; in popor se spune ca sarpele din vis inseamna o femeie rea care, in realitate, iti „poarta sambetele”. Dar visul cu serpi mai poate avea si alte cauze si, deci, alte semnificatii ; de pilda, daca visezi sarpe, este posibil sa-ti fie frig in timpul somnului. Sarpe incolacit pe tine poate insemna ca esti sclavul pasiunilor sexuale si, nu in ultimul rand, se fac interpretari in functie de culoarea si/sau marimea sarpelui din vis. Chiar si o privire fugara asupra acestor cateva semnificatii, dintre numeroasele care exista, vom observa ca memoria colectiva ancestrala pastreaza asocieri ale sarpelui din vis cu marile simboluri ale sarpelui din vechime : sarpele Kundalini, sarpele Uroboros, sarpele Quetzalcoatl, sarpele caduceului s.a. Se pot face asocieri intre simbol si semnificatie ; puterea de a zdrobi sarpele in vis, poate veni de la energia kundalini, vindecarea de o boala duce cu gandul la sarpele caduceului, semnificatia sexuala poate fi preluata din simbolul unirii cerului cu pamantul al sarpelui Uroboros, iar trezirea la realitate presupusa de visul cu sarpe, poate veni de la intelepciunea sarpelui Quetzalcoatl.

Exista numeroase simboluri ale sarpelui si cu atat mai multe interpretari ale semnificatiilor unui sarpe sau mai multi in vis. Este sigur, insa, un lucru : pe baza inmagazinarii in subconstient a anumitor indicii care scapa constientului, in visul cu sarpe subconstientul avertizeaza asupra producerii unui eveniment ( atentie : pozitiv sau negativ ! ), de care nu esti constient inca. De aceea nu se poate raspunde, pur-si-simplu, la intrebarea „ce inseamna daca visezi sarpe ?” Este nevoie de o analiza amanuntita a visului si a elementelor sale, pentru a asocia simbolurile cu semnificatiile si a face interpretarea corecta. Pentru aceasta, este bine sa apelati la serviciile unui psiholog sau parapsiholog pentru descifrarea viselor dvs.


Radu Botez & Roxana Avram


*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.